Bewegend leren

Bewegend Leren

. Wist u dat wij als volwassenen gemiddeld 8,5 uur per dag zitten en dat dat van jongs af aan al aangeleerd
   wordt?
.  Wist u dat stilzitten ook in het onderwijs al jaren de norm is?
.  Wist u dat kinderen in een basisschool per dag zo'n 5 uur stil zitten!
   En tot slot:
.  Wist u dat slechts 52,7% van de kinderen voldoet aan de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad?

Op WereldKidz Achtbaan is dat gelukkig anders! Bewegend leren staat op WereldKidz Achtbaan steeds meer centraal. Bewegen gecombineerd met leren heeft positieve gevolgen voor de leerprestaties van leerlingen. Fietsstoelen, balansborden, beweegkrukken, staand werken, flexplekken en lessen die binnen én buiten gegeven worden. Kinderen in de basisschoolleeftijd ontdekken de wereld vooral via hun zintuigen. Van nature willen ze staan, bewegen en uiteraard ook zitten, als er maar afwisseling is. Dat bieden wij.

Beweging heeft tal van positieve effecten op het leerproces van kinderen. Alleen al een bewegingstussendoortje zorgt voor een oppepper in de klas en nieuwe energie om weer aan het werk te gaan. Door het bewegen vinden acute en structurele veranderingen plaats in de hersenstructuur. Deze hebben een positief effect op de executieve cognitieve functies van een kind (zoals planning, besluitvorming en bijsturing van het gedrag) en ook op de aandacht en concentratie. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beweging zorgt voor betere leerprestaties. Beweging zorgt voor meer zuurstof in de hersenen waardoor er meer kennis opgeslagen kan worden. Daarnaast vergroot bewegen het plezier in leren en laat het onderzoek zien dat je makkelijker leert en het geleerde langer onthoudt.

Koppel je het bewegen dus aan de leerstof, dan kun je dit beter onthouden. Beweging betrekken bij het leren kan daarnaast zorgen voor een meer uitdagende leeromgeving en dit zorgt weer voor een hogere betrokkenheid. Bovendien is het aspect van ‘samen’ bij de activiteit vaak duidelijk aanwezig. Dit komt de sfeer in de school tegen goede. Genoeg redenen om met elkaar in beweging te komen!